Bu yazımızda, azospermi teşhisi için kullanılan yöntemleri listeledik…
Meni Analizi
Azospermi teşhisi, bir meni analizine dayanarak konulmamalıdır. İlk analizin ardından 3 hafta sonra ikinci bir sperm analizi yapılması gerekir. İkinci örnekte de sperm görülmüyorsa, meni örneği daha fazla incelenir. Hücrelerin olmaması, azospermi teşhisini doğrular. Bundan sonraki adım, azospermi’nin tıkanıklığa bağlı olup olmadığını kontrol etmektir. Azoospermi tedavisinde hormon analizi ve ultrason taraması faydalı olabilir.
Hormon Analizi
Azospermi teşhisinde, üreme hormonlarının değerlendirilmesi, bir tanıya ulaşılmasına yardımcı olur. Tıkanıklığa bağlı olmayan Azospermi vakalarında, testesteron seviyeleri düşük ve İnhibin B seviyeleri yüksektir. Ancak normal hormonal değerler de, mutlaka tıkanıklığa bağlı Azospermi olduğu anlamına gelmez.
Skrotal Renkli Doppler Ultrason
Hacim, doku ve kan akışı gibi testis detaylarının değerlendirilmesine yardımcı olur. Bu tektik, testislerde mevcut bir hastalığın olup olmadığını teşhis etmek için yapılır. Bu işlem sırasında, hasta herhangi bir radyasyona maruz kalmaz.
Transrektal Ultrasonografi
Prostat kanseri ile kistlerin belirlenmesine yardımcı olur. Transrektal ultrason, tıkanıklığa bağlı azospermi vakalarının belirlenmesine yardımcı olur.
İdrar Muayenesi
Azospermi nedenleri, çok çeşitli olabilir. İdrar muayenesi ile yapılan analiz, Retrograd Ejakülasyon tanısının konulmasına yardımcı olur. Böylece, azospermi tedavisi için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Karyotip Analizi
Bu test, kromozomların taranmasına yardımcı olur. Kromozom anomalileri olan çiftler, gebelik riskini ve kromozomal anormallik bulaşma riskini değerlendirmek için bu teste ihtiyaç duyabilirler.